Hoppa till innehåll

Gryningsfolket

Tidens vindar sveper in över det uråldriga Gryningslandet. Den unge Vind tillhör det mäktiga Havsekslägret. Han är en stark och framgångsrik jägare, men oroas alltmer av sina drömmar och vad framtiden ska föra med sig.

Till skillnad från Vind är det just förändring som unga Sitala eftersträvar. Tillsammans med sin fars folk börjar hon en lång resa norrut för att bryta ny mark i ett främmande land. Med sig bär hon på en sorg, och hennes far hoppas att resan ska bli en ny början för dem alla. Snart inser de emellertid att livet inte alltid blir som man tänkt sig.

Albin Hedström är född 1986 och uppväxt i norra Bohuslän. Han är utbildad lärare i historia och idrott. Gryningsfolket är Albins tredje roman. Det är en storslagen historisk berättelse som utspelas i ett forntida Bohuslän där jägare härskar sedan urminnes tider. Det är dock en brytningstid, då de första jordbrukarna kommer till det som idag är Sverige. Detta folk har med sig ett nytt levnadssätt och mötet med jägarna får oanade konsekvenser. Gryningsfolket är en berättelse om våld och konflikter, men också om okuvlighet, kärlek och framtidstro.